Halaqah Ilmu di Masjid Nabawi

بَابُ نُزُولِ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ حَاكِمًا بِشرِيعَةِ نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ، حَدَّثَنَا لَيْثٌ، ح، وَحَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ، أَخْبَرَنَا اللَّيْثُ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنِ ابْنِ الْمُسَيِّبِ، أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا هُرَيْرَةَ، يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ، لَيُوشِكَنَّ أَنْ يَنْزِلَ فِيكُمْ ابْنُ مَرْيَمَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَكَمًا مُقْسِطًا، فَيَكْسِرَ الصَّلِيبَ، وَيَقْتُلَ الْخِنْزِيرَ، وَيَضَعَ الْجِزْيَةَ، وَيَفِيضُ الْمَالُ حَتَّى لَا يَقْبَلَهُ أَحَدٌ» وَحَدَّثَنَاهُ عَبْدُ الْأَعْلَى بْنُ حَمَّادٍ، وَأَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَزُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ، قَالُوا: حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، ح، وَحَدَّثَنِيهِ حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى، أَخْبَرَنَا ابْنُ وَهْبٍ، قَالَ: حَدَّثَنِي يُونُسُ، ح، وَحَدَّثَنَا حَسَنٌ الْحُلْوَانِيُّ، وَعَبْدُ بْنُ حُمَيْدٍ، عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ إِبْرَاهِيمَ بْنِ سَعْدٍ، حَدَّثَنَا أَبِي، عَنْ صَالِحٍ، كُلُّهُمْ عَنِ الزُّهْرِيِّ، بِهَذَا الْإِسْنَادِ، وَفِي رِوَايَةِ ابْنِ عُيَيْنَةَ: «إِمَامًا مُقْسِطًا، وَحَكَمًا عَدْلًا» وَفِي رِوَايَةِ يُونُسَ: «حَكَمًا عَادِلًا»، وَلَمْ يَذْكُرْ «إِمَامًا مُقْسِطًا»، وَفِي حَدِيثِ صَالِحٍ: «حَكَمًا مُقْسِطًا»، كَمَا قَالَ اللَّيْثُ: وَفِي حَدِيثِهِ مِنَ الزِّيَادَةِ: «وَحَتَّى تَكُونَ السَّجْدَةُ الْوَاحِدَةُ خَيْرًا مِنَ الدُّنْيَا وَمَا فِيهَا»، ثُمَّ يَقُولُ أَبُو هُرَيْرَةَ: اقْرَءُوا إِنْ شِئْتُمْ: {وَإِنْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ إِلَّا لَيُؤْمِنَنَّ بِهِ قَبْلَ مَوْتِهِ} [النساء: 159] الْآيَةَ…

Zul membacakan hadis ke-242 daripada kitab Sahih Muslim yang menghimpunkan hadis berkenaan penurunan Nabi ‘Isa alaihissalam di hadapan gurunya, Syeikh Muhammad bin ‘Ali Muhammad Thani selaku Imam dan tenaga pengajar di Masjid Nabawi. Syeikh lahir di Madinah al-Munawwarah pada tahun 1920 dan mula mengajar di Masjid Nabawi pada tahun 1958/1959. Pengajiannya bermula selepas solat Maghrib. Adakalanya beliau juga menyampaikan kuliah umum.

Syeikh Muhammad ‘Ali Thani

“Yasir, kalau ada masa lapang, boleh ikut ana talaqqi dengan Syeikh Muhammad ‘Ali Thani. Kita belajar Sahih Muslim, Fath al-Bari. Lepas ‘Asar enta masuk masjid ikut Bab al-Salam, belok ke kiri, jalan lebih kurang 30 meter, jumpalah ana dengan syeikh di tiang tu. Tak ramai yang belajar dengan Syeikh. Dalam 20-25 orang. Majoriti orang Afrika, tua-tua dah…”. Zul mengajak temannya Yasir yang juga anak Mufti Sabah, Sahibus Samahah Dato’ Haji Ismail Abbas.

Itulah rutin harian Zul sepanjang sejak minggu pertama di Madinah sehinggalah tamat pengajian pada tahun 1993. Sebelah paginya mengikuti pengajian di kampus, sebelah petang sehingga malam pula tekun dengan pengajian talaqqi di Masjid Nabawi. Beliau begitu termotivasi dengan sabda Rasulullah SAW tentang kelebihan berada dalam majlis ilmu di Masjid Nabawi. Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ جَاءَ مَسْجِدِي هَذَا، لَمْ يَأْتِهِ إِلَّا لِخَيْرٍ يَتَعَلَّمُهُ أَوْ يُعَلِّمُهُ، فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ الْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللَّهِ، وَمَنْ جَاءَ لِغَيْرِ ذَلِكَ فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ الرَّجُلِ يَنْظُرُ إِلَى مَتَاعِ غَيْرِهِ

Maksudnya: “Barangsiapa yang mendatangi masjidku ini, tidaklah dia datang melainkan kerana sesuatu kebaikan yang dia pelajari atau mengajarkannya, maka dia seperti orang yang berjihad di jalan Allah. Dan barangsiapa yang mendatanginya disebabkan selain daripada itu, maka dia seperti seseorang yang melihat barang milik orang lain.”[1]

Dalam riwayat lain juga ada menyebutkan:

مَنْ دَخَلَ مَسْجِدَنَا هَذَا لِيَتَعَلَّمَ خَيْرًا، أَوْ لِيُعَلِّمَهُ، كَانَ كَالْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللهِ، وَمَنْ دَخَلَهُ لِغَيْرِ ذَلِكَ، كَانَ كَالنَّاظِرِ إِلَى مَا لَيْسَ لَهُ

Maksudnya: “Barangsiapa yang memasuki masjid kami ini untuk mempelajari kebaikan atau mengajarkannya seperti seseorang yang berjihad di jalan Allah. Dan barangsiapa yang memasukinya disebabkan selain daripada itu, maka dia seperti seseorang yang melihat sesuatu yang bukan miliknya.”[2]

“Kalau enta nak tahu, bila Nabi sebut ‘barangsiapa yang mendatangi masjidku ini’ maksudnya Masjid Nabawi semata-mata sebab pada masa tu hanya masjid al-Nabawi tempat belajar ilmu. Syeikh Muhammad bin ‘Abd al-Hadi al-Sindi umpamakan masjid seperti pasar ilmu. Siapa yang pergi masjid seumpama membeli ilmu dengan belajar dan mengajar.[3] Itulah besarnya faedah talaqqi di Masjid Nabawi…”, Zul menyambung perbualannya dengan Yasir pada satu petang di Mat’am Hana’. Turut ada bersama mereka, Abdul Basit, Hamid, Zaini dan Shohor Bani. Bagi para pelajar Malaysia di Madinah, restoran Nasi Bukhari ini memang amat terkenal sebagai tempat menjamu selera yang menjadi pilihan utama. Menunya ringkas; Nasi Bukhari Kambing atau Ayam Panggang berulamkan salatah[4] dan bawang mentah, dihidangkan di dalam dulang berserta saprah plastik. Setelah tersandar kekenyangan, dihidangkan pula air Pepsi. Ringkas tetapi memuaskan! Hampir setiap kali program anjuran Persatuan Pelajar Malaysia Madinah, menu yang sama akan ditempah untuk jamuan. Itulah jua saat yang ditunggu-tunggu kerana dapat menikmat makanan percuma.

Sepanjang empat tahun di Madinah bersama Syeikh Muhammad ‘Ali Thani, Zul telah menamatkan pengajian kitab Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari jilid 12-13 dan 4 jilid Sahih Muslim, berbaki 2 jilid lagi sebelum khatam. Selain dua kitab ini, beliau juga menghadiri pengajian kitab Tafsir al-Qur’an al-‘Azim dan Fath al-Qadir yang disampaikan oleh guru yang sama. Syeikh juga ada mengajarkan kitab Tafsir al-Baghawi.

“Zulkifli. Kamu dapat atau belum sumbangan duit?”, tanya Syeikh Muhammad ‘Ali Thani pada satu malam selepas solat sunat Tarawih. Zul tersenyum dan menggelengkan kepala. Segan rasanya nak mengaku di depan Syeikh.

“Kamu pergi jumpa pembantu aku. Badannya gempal sedikit, berkulit hitam dan ada di tiang sana dengan memakai misylah[5] kuning. Pergi sekarang…”, kata Syeikh sambil tangannya menggayakan fizikal pembantunya yang berbadan besar. Zul pun bertemu dengan seorang anak muda bertubuh besar, berkulit hitam, memakai misylah kuning dengan syimagh merah putih terletak kemas di atas kepalanya, diikat dengan igal.[6] Serba salah Zul nak memulakan bicara. Sekali pandang, gerun pun ada.  Tapak tangannya saja berkali-kali ganda tebal daripada tapak tangan orang Asia.

Beliau memandang Zul atas dan bawah. “Kamu pelajar Syeikh Muhammad ‘Ali Thani? Istanna syuwayya.” [7], katanya sambil menggayakan simbol tangan yang biasa digunakan orang Arab.  Beliau dengan pantas berlari-lari anak menghadap dinding, mengeluarkan beg kecilnya dan mengira-ngira not kertas yang tersimpan. Beliau kemudian berpaling menyerahkan segenggam tebal not kertas Riyal Saudi kepada Zul. Sampai di asrama, Zul menghitung satu persatu wang kertas yang diterimanya. “Masya-Allah, seribu lebih riyal ning…!!!”, Zul berbisik keseorangan. Hampir setiap tahun Syeikh akan memberi wang kepada Zul. Dengan wang itulah beliau berbelanja, membeli kitab dan menabung, disamping biasiswa yang dikurniakan oleh Universiti Islam Madinah berjumlah SAR520 setiap bulan.

Syeikh ‘Atiyyah Salim

Selain Syeikh Muhammad ‘Ali Thani, Zul juga menghadiri majlis ilmu yang dipimpin oleh Syeikh ‘Atiyyah Salim yang mengajarkan kitab al-Muwatta’ dan Bulugh al-Maram min Adillat al-Ahkam. Syeikh lahir pada tahun 1925 di kampung Al-Mahdiyyah, Mesir. Dalam halaqah tersebut, ada beberapa pelajar Malaysia antaranya ‘Abdul Basit dan Hamid. Suara Syeikh ‘Atiyyah Salim amat kuat berbanding Syeikh Muhammad ‘Ali Thani. Beliau juga mengajarkan kitab al-Arba’in al-Nawawiyyah, Al-Baiquniyyah, Al-Rahabiyyah, Al-Waraqat dan tafsir al-Qur’an. Gaya bahasa Syeikh ‘Atiyyah, kemahirannya menjawab soalan menjadi buat mulut orang ramai dan menyebabkan beliau menjadi antara tenaga pengajar yang diminati.

Pada asalnya, sebuah kerusi khas diperuntukkan di Masjid Nabawi untuk para pensyarah Universiti Islam Madinah dengan nama “Kerusi Jami’ah”. Ia diduduki oleh Syeikh Muhammad al-Amin al-Syinqiti dan Syeikh Abd al-‘Aziz bin Abdullah bin Baz. Tempat Syeikh Muhammad al-Amin al-Syinqiti kemudiannya diganti oleh Syeikh ‘Abd al-Qadir Syaibat al-Hamd dek faktor keuzurannya. Oleh kerana kesibukan Syeikh Abd al-‘Aziz bin Abdullah bin Baz sebagai Timbalan Rektor Universiti Islam Madinah, beliau meminta Syeikh ‘Atiyyah Salim menggantikannya dan ia diteruskan sehinggalah Kerusi Jami’ah signifikan dengan beliau.

Syeikh ‘Abd al-Muhsin ‘Abbad

Zul juga kadangkala mengikuti pengajian Sahih al-Bukhari dan sesi soal jawab agama yang disampaikan oleh Syeikh ‘Abd al-Muhsin bin Hammad al-‘Abbad al-Badr, yang juga merupakan pensyarah beliau di Universiti Islam Madinah. Beliau lahir pada tahun 1934 di Zulfa dan dipilih menjadi pensyarah di Universiti Islam Madinah oleh Syeikh Muhammad bin Ibrahim Aal al-Syeikh, Mufti Arab Saudi.[8] Kepetahannya berhujah dan mengistinbat hukum daripada al-Qur’an dan hadis, amat mengagumkan.

Syeikh Abu Bakr Jabir al-Jaza’iri

Di tiang berdekatan, adanya halaqah Syeikh Abu Bakr Jabir al-Jaza’iri mengajarkan kitab Aisar al-Tafasir tulisannya sendiri. [9] Beliau lahir pada tahun 1921 diberi kebenaran mengajar di Masjid Nabawi oleh Pejabat Qadhi di Madinah dan merupakan guru di beberapa buah sekolah, pensyarah Universiti Islam Madinah dan pernah bertugas di Kementerian Pendidikan Arab Saudi. Jika lalu berhampiran Raudhah, pasti suara Syeikh ‘Umar bin Hasan bin Uthman Fallatah[10] akan kedengaran. Beliau mengajar kitab Sahih Muslim, Syarah Usul al-I’tiqad Ahl al-Sunnah wa al-Jama’ah dan al-Adab al-Mufrad. Ada juga yang terkeliru antara beliau dengan Syeikh Dr. ‘Umar bin Muhammad Fallatah[11] yang mengajar Sahih Muslim, Tafsir al-Qur’an al-‘Azim, Sunan Abu Daud, al-Syama’il al-Muhammadiyah dan Nail al-Autar kerana kedua-duanya mempunyai nama yang hampir sama. Syeikh ‘Ali al-Huzaifi, imam dan khatib di Masjid Nabawi juga kadangkala mengajar kitab al-Muntaqa min Akhbar al-Mustafa, Tafsir al-Qur’an al-‘Azim, Nail al-Autar, Jami’ al-‘Ulum wa al-Hikam dan Zad al-Mustaqni’.

Jika ada ziarah para ulama’ daripada Riyadh, beberapa syeikh akan mengosongkan kerusi mereka bagi memperi peluang kepada para ulama’ ini untuk memberi syarahan. Ada juga halaqah yang mempunyai bilangan pelajar yang sedikit. Pernah sekali, hanya seorang yang mengikuti pengajian dengan Syeikh ‘Abd al-Majid Hasan al-Jabarti. Jika ada kelapangan, Zul akan duduk sekali dalam halaqah tersebut. Pun begitu, Syeikh tetap mengajar dengan bersemangat. Begitulah indahnya taman-taman syurga di Masjid Nabawi, masjid yang “tidak pernah tidur” kecuali setiap saat, ada sahaja ilmu-ilmu Allah SWT disebarkan.

********************

Khairul masih ingat lagi jawapan abangnya, Zul bila ditanyakan samada beliau sesuai masuk SMAASZA atau tidak. Zul berkata, “Mung masuk Maahad Tahfizlah. Ngapa[12] Quran. Dop ade lagi keluarge kite masuk Maahad Tahfiz. Mi, Yah, aku, doh masuk SMAASZA. Wak mende rama-rama adik beradik di situ…”. Beliau ada berkira-kira untuk menurut jejak langkah abangnya ke Universiti Islam Madinah setelah abang Mi dan kak Yah berjaya menamatkan pengajian di Universiti al-Azhar.

“Kalau enta nak masuk Universiti Islam Madinah, kena bagi dapat nombor satu di Maahad Tahfiz. Ana akan uruskan semua dokumen. Ana baik dengan Syeikh Mahmud Qadah…”. Khairul membaca surat yang diutuskan abangnya dari bumi Madinah. Sepanjang berada di Universiti Islam Madinah, beberapa kali Zul berutus surat dengan keluarganya, bertanya khabar dan menceritakan kehidupan hariannya di sana. Khairul juga pernah menulis surat kepada abangnya. Beliau bertanyakan keadaan pengajian di sana dan adakah abangnya faham sepenuhnya kuliah di kampus yang menggunakan Bahasa Arab sepenuhnya sebagai bahasa perantaraan. Zul membalas surat tersebut dan berkata bahawa beliau memahami 85-90% penyampaian para pensyarah di universiti. Ini membakar semangat Khairul untuk menyambung pengajian di universiti yang sama.

Zul membelek-belek surat kiriman adiknya dengan senyuman. Sekurang-kurangnya, beliau tahu ibu bapanya berada dalam keadaan sihat.  Radio di sisinya dibiarkan terpasang, memutarkan pengajian para masyaikh daripada serata pelosok Arab Saudi. Apabila terdengar fatwa-fatwa yang menarik terutamanya dari rancangan Nur ‘ala al-Darb yang disiarkan selepas Isya’ oleh Lajnah Hai’ah Kibar Ulama’ Saudi, Zul akan segera mencatatnya di dalam buku nota.

“Harapnye taun depang, Khairul buleh masuk sini. Boleh jadi drebar aku gi mane-mane. Minggu depang aku nok beli Mazda 929 second hand…”, bisik Zul dalam hati sebelum melelapkan mata.

______________________

[1] Riwayat Ibn Majah, no. 227

[2] Riwayat Ahmad, no. 8603

[3] Hasyiah al-Sindi ‘ala Sunan Ibn Majah, 100-101/1

[4] Salad Arab

[5] Jubah luar

[6] Lilit kepala yang dipakai di atas syimagh

[7] Tunggu sekejap

[8] Ikuti rakaman pengajiannya di sini http://www.alharamain.gov.sa//index.cfm?do=cms.scholarsubject&schid=9636&subjid=31339&audiotype=lectures&browseby=speaker

[9] Ikuti rakaman pengajiannya di sini https://www.alharamain.gov.sa/index.cfm?do=cms.scholarpage&schid=2653&type=all

[10] Ikuti rakaman pengajiannya di   http://www.alharamain.gov.sa/index.cfm?do=cms.scholarpage&schid=23039&type=all

[11] Ikuti rakaman pengajiannya di http://www.alharamain.gov.sa/index.cfm?do=cms.scholarpage&schid=23039&type=all

[12] Menghafaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *