Renungan Ramadhan #8: Jamulah Orang Berbuka Puasa

Alhamdulillah, segala puji bagi-Nya, selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga, para sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya sehingga ke Hari Kesudahan. 

Daripada Zaid bin Khalid, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:

مَن فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثلُ أَجْرِهِ، غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِن أَجْرِ الصَّائِمِ شَيئًا

Maksudnya: “Siapa yang memberi makan orang yang berpuasa maka baginya pahala seumpamanya tanpa sedikitpun kurang pahala orang berpuasa.

Riwayat Ahmad, al-Tirmizi (807) dan al-Nasa’ie (3331)

Daripada Ummu Ammarah, Rasulullah SAW bersabda:

إنَّ الصَّائِمَ إِذَا أَكَلَ عِندَهُ لَم تَزَل تُصَلِّي عَلَيهِ الْمَلائِكةُ حَتَّى يَفْرُغَ مِن طَعَامِهِ

Maksudnya: “Sesungguhnya orang yang berpuasa apabila makan bersamanya orang berpuasa yang lain, maka sentiasalah para malaikat mengucap selawat ke atasnya sehingga selesai daripada makannya.”

Riwayat Ahmad, al-Tirmizi dan al-Baihaqi

Berdasarkan nas hadis di atas jelas menunjukkan kelebihan bagi mereka yang memberi makan orang yang berpuasa, apatah lagi mereka yang amat memerlukan seperti anak-anak yatim, fakir miskin dan golongan yang berhajat.

Dinyatakan di sini sikap dan sifat tokoh ulama dalam memberi makan orang yang berpuasa:

  •   Hasan al-Basri memberi makan saudaranya sedangkan dia berpuasa sunat dan duduk melayan mereka ketika mereka makan.
  •   Abdullah bin al-Mubarak memberi makan kepada saudaranya ketika bermusafir dengan makanan yang lazat, sedangkan dia berpuasa.
  •   Hammad menjamu setiap malam kepada orang ramai pada bulan puasa seramai 500 orang.
  •   Abdullah bin Umar R.Anhuma berpuasa dan tidak berbuka kecuali bersama dengan fakir miskin.

Mengambil kesempatan di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini, di samping kita mengetahui fadhilat menjamu orang berbuka puasa, maka kami cadangkan beberapa perkara:

  • Ajak rakan taulan datang ke rumah atau keluarga dan jamulah mereka berbuka puasa mengikut kadar kemampuan kita. Ini biasa dilakukan oleh ibu bapa dan orang-orang kampung.
  • Mungkin boleh mengajak beberapa orang untuk pergi berbuka di restoran atau kedai makan yang sesuai dan kita belanjakan mereka. Alangkah baiknya jika mereka dalam kalangan orang miskin, anak yatim, dan orang-orang yang susah.
  • Kita juga boleh sedekah kepada masjid atau surau yang mengadakan jamuan berbuka puasa. Mungkin kita boleh tanya berapa kos bagi setiap kepala, jawapan yang dibagi antara RM8 – RM15. Justeru, kita boleh ambil berapa orang sebagai contoh, kita sedekahkan RM50 bagi sepuluh orang.
  • Kadang-kadang kita ke bazar Ramadhan, kita mengambil kesempatan ketika berada di bazar Ramadhan untuk membeli makanan lebih dari biasa. Sebagai contoh, rumah kita memerlukan seekor ayam bakar yang harganya RM30, maka kita beli 5 ekor, dengan harga RM150, 4 ekor kita hadiahkan dan sedekahkan kepada jiran-jiran kita terutamanya yang msikin, anak-anak yatim dan jiran yang susah. 

Semoga kita sentiasa menjadi hamba Allah yang suka menjamu mereka yang berpuasa. Kita mengharapkan agar kita menjadi hamba Allah SWT yang sentiasa meraih pahala di sisi Allah SWT melalui jamuan berbuka puasa. 

Akhukum fillah,

Dr Zulkifli bin Mohamad al-Bakri

7 Ramadhan al-Mubarak 1444 H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *